Terapie chronické parodontitidy pomocí resolvinů a lipoxinů - Izakovičová Hollá, Lydie; Vícenová, Monika (2021)
Chronická parodontitida (CP), zánětlivé onemocnění závěsného aparátu zubů, které může vést k jejich ztrátě, postihuje přibližně polovinu populace. Řada studií prokázala souvislost CP s některými systémovými chorobami, např. kardiovaskulárními onemocněními, diabetem mellitem, nízkou porodní váhou novorozenců a dalšími. Na ukončení zánětu se podílí řada mediátorů, mezi jinými také lipidové mediátory resolviny a lipoxiny. Během hojení tkání parodontu dochází k tvorbě granulační tkáně (GT), která je při chirurgickém zákroku běžně odstraněna. Pokud by se však GT nacházela ve vhodných podmínkách, je schopna se přeměnit na funkční tkáň. Pomocí biotechnologií připravení a využití resolvinů a lipoxinů při modifikaci granulační tkáně a následné chirurgické léčbě by mohlo představovat inovativní přístup k terapii CP. V experimentální části bude na animálním modelu ověřena efektivnost použitého postupu při hojení parodontálního zánětu. V navazující klinické části budou při pozitivních výsledcích předchozích experimentů použité techniky a postupy analyzovány ve vztahu ke standardní léčbě CP.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Animals; Rabbits; zánět; Granulation Tissue; Chronic Periodontitis; Wound Healing; stomatochirurgické výkony; granulační tkáň; lidé; resolviny; lipoxiny; Lipoxins; stomatochirurgie; biotechnologie; Inflammation; Oral Surgical Procedures; chronická parodontitida; modely nemocí na zvířatech; látky regulující metabolismus lipidů; hojení ran; Disease Models, Animal; králíci; zvířata; Biotechnology; Lipid Regulating Agents; Humans