Cirkulující mikroRNA jako neinvazivní markery rejekce štěpu u pacientů po srdeční transplantaci - Krejčí, Jan; Dobrovolná, Julie (2021)
S využitím expresního profilováni identifikujeme intracelulární (z endomyokardiálních biopsií) a cirkulující (z plasmy, moči a periferních mononukleárních buněk) miRNA, které rozliší pacienty po srdeční transplantaci prodělávající rejekci od jedinců bez rejekce; dále identifikujeme profil miRNA, který od sebe odliší buněčnou rejekci od rejekce zprostředkované protilátkami. Následně validujeme panel miRNA, který umožní komfortnější neinvazivní detekci obou typů rejekce srdečního štěpu, bez nutnosti ekonomicky i technicky náročné invazivní diagnostiky.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Biopsy; kardiologie; mikro RNA; Circulating MicroRNA; Humans; biochemie; biopsie; reprodukovatelnost výsledků; analýza moči; transplantace srdce; Sensitivity and Specificity; Urinalysis; vysoce účinné nukleotidové sekvenování; biochemická analýza krve; Blood Chemical Analysis; biologické markery; rejekce štěpu; MicroRNAs; lidé; senzitivita a specificita; transplantologie; Reproducibility of Results; Graft Rejection; Biomarkers; Heart Transplantation; High-Throughput Nucleotide Sequencing; cirkulující mikroRNA