Diagnostické a prognostické dopady korelace miRNA expresního profilu s morfologickou heterogenitou u "triple-negative" karcinomů prsu - Kolář, Zdeněk; Svoboda, Marek; Ehrmann, Jiří (2021)
Přestože se spektrum biomarkerů užívaných v onkologii neustále rozšiřuje, zůstává stanovení morfologie nádorů rozhodujícím kritériem diagnostiky. U karcinomů prsu bylo nedávno zjištěno, že stupeň diferenciace je provázen změnami exprese miRNA. Není však nic známo o tom, zda popsané změny souvisí se změnou morfologie a zda mají individuální nebo obecný charakter. Cílem navrhovaného projektu je použít zatím unikátní přístup a srovnat expresní profil miRNA z různých částí téhož nádoru s rozdílnou morfologickou charakteristikou i nádorů se stejnou morfologií od různých pacientek a zároveň zjistit, zda je možné tyto specifické miRNA detekovat v krvi. Pro řešení navrhujeme použít mikrodisekční metody izolace buněk z parafínových bloků TNBC a mikročipovou analýzu miRNA. Tkáňové a sérové hladiny vybraných miRNA budou sledovány pomocí qPCR v rozšířeném validačním souboru a jejich funkce bude studována pomocí experimentů na buněčných liniích. Projekt by mohl přispět k odhalení nových principů řídících morfogenezi v nádorech a rovněž k identifikaci nových diagnostických a prognostických znaků.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: genetika, lékařská genetika; Triple Negative Breast Neoplasms; Prognosis; mikrodisekce; Gene Expression; lidé; Microdissection; Humans; mikro RNA; Early Detection of Cancer; Biomarkers, Tumor; nádorové biomarkery; exprese genu; onkologie; časná detekce nádoru; triple-negativní karcinom prsu; morfogeneze; Microarray Analysis; MicroRNAs; ženské pohlaví; Female; prognóza; mikročipová analýza; Morphogenesis