Aplikace látek pro zefektivnění neinvazivní léčby fibrózního stavu u onemocnění pes equinovarus - Eckhardt, Adam; Ošťádal, Martin (2021)
Idiopatický pes equinovarus (angl. clubfoot) je vrozená vada chodidla a bérce. Ačkoli se jedná o nejčastější vrozenou vadu pohybového aparátu, stále není jasná přesná etiopatogeneze tohoto onemocnění. Naše předchozí výsledky ukazují, že patologická tkáň na mediální straně nohy je složena převážně z fibrózních a pro-fibrózních proteinů. V tomto projektu bude aplikováno několik látek, které mají schopnost tuto fibrózní tkáň rozvolnit nebo látky, které zabraňují dalšímu sesíťování fibrózních proteinů za účelem uvolnění napětí v kontrahované tkáni nohy. Aplikace testovaných látek bude probíhat jednak přímo na vyoperovaných tkáních z kontrahované mediální strany postižené nohy a dále pak na buněčných kulturách izolovaných z těchto tkání. Poté budou u vzorků zjištěny změny v morfologii a složení mezibuněčné hmoty a viabilitě buněk a budou charakterizovány jejich mechanické vlastnosti. Výsledky budou statisticky zhodnoceny. Vybrané látky mohou být v budoucnu využity pro terapeutické působení na fibrotickou tkáň a pro vylepšení konzervativní terapie onemocnění pes equinovarus.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Clubfoot; Fibrosis; kolagenasy; lidé; farmakoterapie; pes equinovarus; Enzyme Therapy; Cell Separation; Collagenases; enzymoterapie; Humans; separace buněk; Antifibrotic Agents; fibróza; podiatrie; antifibrotické látky; genetika, lékařská genetika