Vztah solubilního endoglinu k hypercholesterolémii u pacientů s diabetes mellitus 2 typu a vliv léčebné intervence - Nachtigal, Petr; Víšek, Jakub (2021)
Solubilní endoglin (Sol-Eng), je uvolňován do krve při závažných patologických stavech spojených, hypercholesterolemií, diabetes mellitus (DM) typu 2 a zánětem. V tomto grantovém projektu navrhujeme prospektivní randomizovanou studii se 114 pacienty (90 s DM 2. typu a 14 s Familiární hypercholesterolemií). Cílem projektu je zjistit zda změny sérových hladin Sol-Eng reflektuji změny zánětlivých markerů v séru, markerů endotelové dysfunkce v séru, aterogeneze (intima media thickness v arteria carotis) a markerů kompenzace diabetes mellitus 2 typu po podávání statinů u pacientů s diabetem nebo u pacientů s Familiární hypercholesterolemií (homozygoti versus heterozygoti). Výzkum logicky podporuje experimentální část, která je zaměřena na studium vlivu Sol-Eng na jaterní tkáň zejména na metabolismus cholesterolu, žlučových kyselin, zánětlivé markery a profibrotické změny. Výsledky tohoto projektu by tedy mohly přispět k popisu chování Sol-Eng v patogenezi, zejména však při terapii (statiny) a komplikacích diabetes mellitus 2 typu ve vztahu k aterogenezi a kompenzaci diabetu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: výsledek terapie; farmacie a farmakologie; Diabetes Complications; biologické markery; Inflammation; Hypercholesterolemia; Biomarkers; hypercholesterolemie; ateroskleróza; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; statiny; Prospective Studies; endoglin; Diabetes Mellitus, Type 2; komplikace diabetu; diabetes mellitus 2. typu; zánět; Treatment Outcome; lidé; Atherosclerosis; Endoglin; Humans; diabetologie; vnitřní lékařství; prospektivní studie