Potenciál xanthohumolu a beta hořkých kyselin pro léčbu nozokomiálních infekcí - Boštík, Pavel; Bogdanová, Kateřina; Houška, Milan; Mikyška, Alexandr; Čermák, Pavel (2021)
Vzrůstající rezistence bakterií na antibiotika představuje závažný problém. Látky rostlinného původu s prokázanými antimikrobními účinky mohou být novou cestou nebo doplňkem stávající antibiotické terapie. Látky obsažené v chmelu, zejména beta hořké kyseliny a xanthohumol mají výrazné inhibiční účinky na Gram pozitivní bakterie (Staphylococcus aureus včetně rezistentních forem MRSA) a anaerobní bakterie, zejména Clostridium perfringens a Clostridium difficile. Jejich další vlastnosti jako je nízká rozpustnost ve vodě, malá toxicita a nízký stupeň vstřebávání v gastrointestinálním traktu předpokládají využití při terapii lokálních infekcí zejména kožních a infekcí zažívacího traktu. Preparáty na bázi těchto látek, které budou vyvinuty a otestovány během projektu, mohou být využitelné pro lokální terapii infekcí měkkých tkání a pro prevenci, popřípadě terapii klostridiových infekcí, zejména enteroroxikózy způsobené toxigenními kmeny Clostridium difficile.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: kyseliny; antiinfekční látky; Drug Development; Humulus; Drug Resistance, Microbial; Humans; Acids; vyvíjení léků; grampozitivní bakterie; infekce spojené se zdravotní péčí; Microbial Sensitivity Tests; mikrobiální testy citlivosti; infekční lékařství; anaerobní bakterie; farmacie a farmakologie; Anti-Infective Agents; Cross Infection; rostlinné extrakty; lidé; Bacteria, Anaerobic; Plant Extracts; antibiotická rezistence; Gram-Positive Bacteria; Clostridioides difficile