Inhibice BCR signalosomu u B buněčných malignit - Kryštof, Vladimír (2021)
Signalizace B-buněčného receptoru (BCR) se podílí na funkci, proliferaci a přežívání B lymfocytů. Aberantní signalizace BCR, která je typická pro různé B-buněčné malignity, je považována za racionální a poměrně efektivní cíl nízkomolekulárních sloučenin, které již prokázaly svou terapeutickou účinnost v klinických experimentech. Na druhou stranu však jejich použití omezují některé nežádoucí účinky, což nadále stimuluje k vývoji dalších inhibitorů BCR signalosomu. Tento projekt je zaměřen na vývoj nových inhibitorů kinas právě v rámci BCR signalosomu, a to konkrétně na BTK (Bruttonova tyrosinová kinasa), SYK (slezinová tyrosinová kinasa) a PI3K (fosfatidylinositol 3-kinasy). Nedávno se nám podařilo navrhnout a připravit několik imidazo[4,5-b]pyridinů a imidazo[4,5-c]pyridinů, které jako inhibitory kinas nebyly dosud využívány. V rámci tohoto projektu hodláme optimalizovat tyto sloučeniny a objasňovat vztahy mezi strukturou a aktivitou v biochemických a buněčných experimentech.Terapeutická účinnost aktivních derivátů bude případně ověřena v myším modelu vhodného B lymfomu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: onkologie; Signal Transduction; Drug Development; Agammaglobulinaemia Tyrosine Kinase; Humans; Antineoplastic Agents; vyvíjení léků; signální transdukce; protinádorové látky; proteinkinasa BTK; inhibitory fosfoinositid-3-kinasy; B-buněčný lymfom; Syk Kinase; Lymphoma, B-Cell; farmacie a farmakologie; Phosphoinositide-3 Kinase Inhibitors; lidé; Tyrosine Kinase Inhibitors; kinasa Syk; inhibitory tyrosinkinasy