Sinice a řasy - Fott, Bohuslav (Nakladatelství Československé akademie věd, 1956)
Zákonitosti evoluce rostlin, hojné rozšíření a význam nejjednodušších autotrofních organismů vysvětluje učebnice, která v systematické části popisuje rozmanité sinice a řasy fylogenetických i jiných kmenů a pomáhá zrekonstruovat jejich evoluci. V ekologické části probírá životní prostředí rostlin a v části poslední jejich použitelnost nebo škodlivost. Kniha i pro svou obsažnost a aktuálnost v oboru kryptogamologie rovněž vhodnou pomůckou pro vědecké pracovníky.
Keywords: Aquatic Organisms; Chrysophyta; vodní organismy; Cyanobacteria; Rhodophyta; mikrobiologie, lékařská mikrobiologie; Phaeophyceae; Chrysophyceae; sinice; botanika; Chlorophyta