Základy fysikální chemie : vysokoškolská učebnice - Brdička, Rudolf; Dvořák, Jiří (Academia, 1977)
Obsáhlé dílo je rozděleno do deseti nestejně obsažných kapitol; počíná strukturou atomů s těmi vlastnostmi jádra, které souvisí s radiochemií přes atomová spektra. Dále vysvětluje podstatu chemické vazby, vlastnosti molekul amolekulová spektra. V části o skupenských stavech hmoty je podán ternodynamický a kinetický výklad vlastností jednotlivých skupenství. Jsou probírány roztoky a koloidní soustavy a zvláštní kapitola je věnována rovnovážnýmstavům. Následuje elektrochemie a reakční kinetika, dílo pak uzavírá interakce hmoty a záření.
Keywords: Chemie fyzikální; fyzikální chemie; chemie, klinická chemie; Chemistry, Physical