Biofysikální chemie - Kodíček, Milan; Karpenko, Vladimír (Academia, 2000)
Biofysikální chemie je interdisciplinární obor zabývající se aplikací fysikálně-chemických přístupů při řešení biologických problémů. Probíraná látka je v knize rozdělena do tří oblastí. První z nich zahrnuje analysu biologicky významných jevů, pro jejichž chápání je fysikálně-chemický přístup rozhodující; řadíme sem celý soubor problémů spojených s bioenergetikou, nekovalentními interakcemi, strukturou vody, kinetickou analysou biologických procesů a ději na membránách. Druhým okruhem je využití fysikálních metod v biologii; podrobněji jsou vysvětleny principy a aplikace spektrofotometrie, fluorimetrie, kalorimetrie, cirkulárního dichroismu, rentgenové krystalografie, nukleární magnetické resonance, radiometrie a výpočetních metod, používaných při určování prostorové struktury biomakromolekul. Třetí okruh, který prostupuje celou učebnicí, tvoří kvantitativní problémy, s nimiž se v biochemických a biologických laboratořích setkáváme a pro jejichž řešení je fysikálně-chemický přístup nezbytný; jednotlivé kapitoly jsou doplněny řadou řešených příkladů, které probíranou látku ilustrují. Zvláštností této učebnice jsou krátké vložené fejetony, pomocí nichž je obtížná látka srozumitelnějším způsobem převyprávěna. Kniha je pojata jako základní učebnice; je určena jak studentům přírodovědných oborů, tak pracovníkům zabývajícím se biochemií, biologií, biomedicínou a příbuznými obory, ale také všem, kdo se chtějí blíže seznámit s biofysikální chemií.
Keywords: Biophysics; biofyzika; Biofyzika