Studium specifických faktorů ovlivňujících toxicitu hypertermické intraperitoneální chemoterapie - Melichar, Bohuslav; Klos, Dušan; Kujovská Krčmová, Lenka (2022)
Cytoreduktivní chirurgie s hypertermickou intraperitoneální chemoterapií je metoda, která kombinuje extenzivní chirurgický výkon, při němž odstraníme maximum nádorových ložisek, s intraoperačním podáním chemoterapie zahřáté na 42°C do peritoneální dutiny. Kombinací těchto mechanismů protinádorové léčby však dochází nejen k lepší terapeutické odpovědi, ale i ke kumulaci nežádoucích účinků a toxicity. Cílem tohoto projektu je podrobně studovat toxicitu této terapie s ohledem nejen na klinické a laboratorní ukazatele, ale také v kontextu s potenciálními biomarkery imunitní odpovědi (neopterin, kynurenin, tryptofan) a lékové sensitivity (membránové transportéry, geny účastnící se DNA oprav a apoptózy) k vysledování funkčních vztahů mezi markery imunitní odpovědi a toxicitou, zejména v kontextu s infekčními komplikacemi. Objasněním těchto vztahů získáme možnost individualizované profylaxe, zlepšení kvality života pacientů a výsledků léčby.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: onkologie; hypertermická intraperitoneální peroperační chemoterapie; nádorové biomarkery; nádory; Biomarkers, Tumor; Neoplasms; nežádoucí účinky léčiv; cytoredukční chirurgie; farmacie a farmakologie; toxikologie; Cytoreduction Surgical Procedures; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Hyperthermic Intraperitoneal Chemotherapy