Vliv metylačního paternu na progresi mnohočetného myelomu - Smešný Trtková, Kateřina; Minařík, Jiří (2022)
Mnohočetný myelom (MM) vzniká jako důsledek vícestupňového transformačního procesu plazmatických buněk doprovázený častými genetickými změnami. Biochemické změny, jež jsou podstatou epigenetických procesů, zahrnují metylace DNA a posttranslační modifikace proteinů. Nejvíce studovanou epigenetickou modifikací je metylace DNA, ale v rámci komplexního přístupu v diagnostice a léčbě tohoto onemocnění se zdá být prospěšnější poznání vzájemných interakcí a návazností mezi metylacemi DNA a jinými epigenetickými změnami, jako jsou miRNA nebo metylace histonových proteinů. V našem návrhu bychom se chtěli zaměřit na přínos uvedených změn k hlubšímu pochopení patogeneze onemocnění a také na detekci metylace v důsledku vazby transkripčních faktorů na specifická místa DNA v promotorových oblastech prognosticky významných tumor-supresorových genů u mnohočetného myelomu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Transcription Factors; genetika, lékařská genetika; epigenomika; metylace DNA; Multiple Myeloma; Epigenomics; onkologie; mnohočetný myelom; hematologie a transfuzní lékařství; transkripční faktory; DNA Methylation