Katetrizační ablace fibrilace síní a síňových tachykardií u nemocných s plicní hypertenzí: randomizovaná studie - Havránek, Štěpán; Skála, Tomáš; Reichenbach, Adrian (2023)
Fibrilace síní (AF) a síňové tachykardie (AT), včetně flutteru síní I. typu, se často vyskytují u nemocných s plicní hypertenzí (PH). Katetrizační ablace AF / AT je zavedenou a efektivní metodou léčby arytmií u selektovaných pacientů. Není plně známo, jaká je bezpečnost a efekt této metody u pacientů s PH. Dosavadní zkušenosti navíc ukazují, že významné množství pacientů s PH, má přítomnu rekurenci arytmie či nově vzniklou tachykardii i přes původně úspěšnou katetrizační ablaci. Navrhujeme prospektivní multicentrickou randomizovanou studii srovnávající dvě ablační strategie: radiofrekvenční katetrizační ablaci cílenou na klinickou arytmii versus extenzivní substrát modifikující ablaci.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Atrial fibrillation; Katetrizační ablace; prospektivní randomizovaná studie; Prospective randomised study; Fibrilace síní; catheter ablation; Pulmonary hypertension; Plicní hypertenze