Identifikace diagnostických ukazatelů pro kolorektální karcinom na základě transkriptomických, metylomových a mikrobiomových profilací v procesu přechodu od adenoma ke karcinomu - Vymetálková, Veronika; Hucl, Tomáš; Kohout, Pavel (2023)
Nádory tlustého střeva a konečníku (CRC) patří mezi tři nejčastější maligní onemocnění na světě. Protože většina kolorektálních karcinomů se vyvíjí z adenomatózních polypů, časná identifikace těchto adenomů v konečném důsledku sniží úmrtnost na CRC. Navzdory časnému kolonoskopickému odstranění polypů přetrvává u některých pacientů zvýšené riziko vzniku CRC. Na druhou stranu ne všichni jedinci s adenomy tlustého střeva mají vyšší riziko rozvoje CRC ve srovnání s obecnou populací. V předkládaném projektu se v prospektivní studii zaměříme na současnou profilaci transkriptomu a DNA metylomu u adenomů tlustého střeva. Průvodní analýza mikrobiomu sledovaných pacientů s adenomy přispěje k dalšímu ustavení specifických charakteristik, poukazujících na individuální riziko vývoje CRC. Výše uvedené ukazatele budou validovány u nezávislé skupiny osob s adenomy, u kterých je k dispozici dlouhodobé sledování. Kandidátní marker budou podrobeny funkčnímu testování in vitro. Naše studie mohou přispět k nalezení citlivých ukazatelů, predikujících riziko vzniku CRC.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: metylom; predikze rizika CRC; adenoma-carcinoma transition; mikrobiom; transkriptom; CRC risk prediction; microbiom; transcriptom; přechod adenom-karcinom; methylom