Molekulární klasifikace renálního buněčného karcinomu založená na expresi dlouhých nekódujících RNA a její využití v diagnostice, předpovědi prognózy a terapii - Svoboda, Marek; Poprach, Alexandr (2023)
Renální buněčný karcinom (RCC) je nejčastějším nádorovým onemocněním ledvin. Přes značný pokrok v diagnostice je přibližně 20-30 % pacientů diagnostikováno ve stádiu metastatického onemocnění. Kromě toho u dalších 20 % pacientů dochází po nefrektomii k relapsu onemocnění. Mimo prognostické nomogramy založené na klinicko-patologických znacích nádorů není v současnosti žádná senzitivní molekulární biomarker schopný predikovat progresi onemocnění po nefrektomii. Dlouhé nekódující RNA (lncRNA) hrají klíčové role jak v transkripčních, tak v post-transkripčních regulačních drahách. U mnoha nádorových onemocnění dochází k deregulaci lncRNA, kde mohou být tyto charakteristické expresní profily korelovány s klinicko-patologickými znaky. Zavedení molekulární taxonomie založené na expresi lncRNA by mohlo napomoci lepšímu poznání molekulárního pozadí RCC, včetně implikace v diagnostice a predikci prognózy RCC.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: long non-coding RNAs; diagnostika; dlouhé nekódující RNA; renal carcinoma; předpověď prognózy; prognosis prediction; diagnostics; molecular classification; renální karcinom; molekulární klasifikace