Monitoring expozice cytotoxickým léčivům u pracovníků ve zdravotnictví a rodinných příslušníků onkologických pacientů, analýza rizik, zpracování doporučených postupů - Bláha, Luděk; Doležalová, Lenka (2023)
Rostoucí užívání cytotoxických léčiv (CL) v léčbě onkologických nemocí představuje podstatná zdravotní rizika pro širokou skupinu chronicky exponovaných osob, které CL připravují (farmaceuti v lékárnách), podávají pacientům (sestry, lékaři), zajišťují provoz (sanitářky, úklid, praní prádla), nebo jinak přichází do kontaktu s CL nebo pacienty. Rizika pro pracovníky lékáren a velkých nemocnic, ve kterých jsou udržovány vysoké standardy kvality, již byla dříve studována, ale chybí informace o dalších prioritních oblastech. Projekt navrhuje prostudovat hladiny relevantních cytostatik v prostředích s onkologickými pacienty se zaměřením na domácnosti a rodinné příslušníky pacientů a oddělení aplikace cytostatik v malých nemocnicích. Projekt vyvine nové detekční postupy a metody monitoringu relevantních CL, zhodnotí míru expozic a rizik pro exponované osoby (rodinní příslušníci pacientů včetně dětí, pracovníci ve zdravotnictví) a připraví návrhy hygienických limitů, preventivních a nápravných opatření a standardizovaných postupů, které omezí zdravotní rizika z chronických expozic CL.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: profesní expozice; health risks; anticancer drugs; occupational exposure; monitoring; zdravotní rizika; cytotoxická léčiva