Imunologické pozadí hematologických malignit u dětí - Zuna, Jan; Kubričanová Žaliová, Markéta (2023)
Hematologické malignity obvykle vznikají následkem nejméně dvou získaných genetických aberací, kde sekundární aberace způsobují transformaci pre-leukemických buněk na buňky plně leukemické. Dysregulovaná imunitní odpověď na běžnou infekci je považována za spouštěcí mechanismus druhého zásahu, nicméně jaká je role vnitřních imunologických mechanismů při dohledu/progresi z pre-leukémie do plně rozvinutého onemocnění není zcela jasné. Naše nedávná studie leukemií s pomalým nástupem naznačila některé zúčastněné imunitní mechanismy, které poskytují (dočasnou) kontrolu (pre-)maligního klonu. Nalezli jsme fyziologické gama/delta T-lymfocyty charakterizované specifickou přestavbou T-buněčného receptoru gama, s dynamikou opačnou, než jakou má (pre-)leukemický klon. V tomto projektu chceme popsat pozadí imunologických mechanismů spojených se závěrečnými fázemi vývoje hematologických malignit a pokusit se identifikovat fyziologické buňky/klony, které se podílejí na dočasné imunitní kontrole (pre-)maligního klonu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: repertoire; leukaemia; immunoreceptor genes; repertoár; imunoreceptorové geny; leukémie