Možnosti nanočásticemi stříbra potencované antibioterapie v léčbě závažných bakteriálních infekcí - studie in vitro a in vivo - Panáček, Aleš; Štengl, Milan (2024)
Bakteriální rezistence stále více limituje účinnost antibiotik a rovněž velmi výrazně komplikuje schopnost léčby závažných systémových infekcí, například sepsí, což způsobuje nárůst morbidity a mortality pacientů. Slibnou možností jak překonat tento problém je kombinace klasických antibiotik s nanočásticemi stříbra. Takováto synergická kombinace umožňuje díky nespecifické aktivitě nanostříbra vysoce efektivní antibakteriální účinnost za nízkých koncentrací jak antibiotika, tak i nanočástic stříbra a současně limituje vývoj bakteriální rezistence. Cílem tohoto projektu je in vitro a in vivo aplikovaný výzkum zaměřený na možnosti použití nanočásticemi stříbra potencovaných antibiotik v léčbě systémové infekce u klinicky relevantního modelu sepse na velkém zvířeti.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: resistance; antibakteriální aktivita; in vivo; Antibiotic; synergy; rezistence; stříbro; Antibiotikum; antibacterial activity; bacteria; infekce; silver; bakterie; infection; in vitro; synergie; nanoparticle; Nanočástice; sepsis; sepse