Neuroaktivně působící hormony v mozkomíšním moku a séru - využití pro časnou predikci Alzheimerovy nemoci - Vaňková, Markéta; Vaňková, Hana; Rusina, Robert (2024)
Projekt bude zaměřen na studium metabolických pochodů u pacientů s Alzheimerovou nemocí (AD) ve srovnání se změnami u zdravých seniorů. Z opakovaného vyšetření seniorů v 5-ti letém intervalu určíme, které změny námi sledovaných neuroaktivních biomarkerů doprovází přirozené stárnutí a které charakterizují patologické stárnutí. Cílem projektu bude zpřesnit prediktivní model pro identifikaci osob v riziku AD, zjednodušit a klinické praxi přiblížit dostupnost tohoto modelu. Náš přístup otevírá možnosti včasné farmakologické nebo preventivní intervence zacílené na konkrétní metabolickou dráhu. Význam plánovaného modelu spočívá v možnosti využít pro predikci onemocnění dostupnou tkáň - periferní krev. Projekt je naplánován jako pokračování předešlého projektu "Studium společných patogenetických faktorů Alzheimerovy choroby a diabetes mellitus 2. typu" (IGA MZČR NT13543-4). Projekt naváže na průběžné výsledky prokazující rozdíly v glukózové toleranci, v hladinách cirkulujících neuroaktivních steroidů a v hladinách některých cytokinů, adipokinů a inkretinů u AD oproti zdravým kontrolám.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: adipokines; vícerozměrná regrese; neurosteroids; inkretiny; Alzheimerova nemoc; incretins; cytokiny; cytokines; multidimensional regression; Alzheimer's disease; adipokiny; neurosteroidy