Sekvenční hybridní ablace versus samostatný chirurgický CryoMAZE v léčbě fibrilace síní (studie SurHyb): multicentrická randomizovaná kontrolovaná studie - Bulava, Alan; Ondrášek, Jiří; Šantavý, Petr; Wichterle, Dan; Osmančík, Pavel; Mokráček, Aleš; Chovančík, Jan; Rizov, Vitalii (2024)
Úvod: Perzistující fibrilace síní (PeFS) je u pacientů se strukturálním srdečním onemocněním podstupujících kardiochirurgický zákrok běžná. Konkomitantní chirurgická CryoMAZE procedura se jeví jako efektivní léčba, výsledky však kolísají. Sekvenční hybridní přístup spočívající v kombinaci CryoMAZE následované radiofrekvenční katétrovou ablací (RFA) může dosáhnout velké úspěšnosti, nicméně randomizované práce na toto téma chybějí. Metody: Projekt SurHyb je prospektivní, multicentrickou, randomizovanou, otevřenou studií. Pacienti s PeFS budou randomizováni na samotnou CryoMAZE proceduru a na CryoMAZE následovanou RFA. Celkem bude v 5 centrech randomizováno 250 pacientů. Primárním cílem je absence arytmie bez užívání antiarytmických léků, což bude hodnoceno implantabilními EKG Holtery. Primárním kompozitním klinickým cílem je úmrtí z kardiovaskulárních příčin anebo hospitalizace. Hodnoceny budou i další předem určené sekundární cíle. Závěr: Projekt SurHyb představuje první randomizovanou studii u pacientů s PeFS porovnávající samotnou CryoMAZE proceduru s hybridním sekvenčním přístupem.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: chirurgická ablace; randomizovaná kontrolovaná studie; Fibrilace síní; Atrial fibrillation; cryomaze; katétrová ablace; catheter ablation; CryoMaze; Surgical ablation; Randomized controlled clinical trial; Hybrid approach; hybridní přístup