Predikce Efektu Stimulace u pacientů s Epilepsií (PRESEnCE) - Chrastina, Jan; Brázdil, Milan; Jurák, Pavel (2024)
Navrhovaný projekt se zaměřuje na predikci efektu neurostimulačních metod (vagové stimulace, hluboké mozkové stimulace) u pacientů s epilepsií. V současnosti je známo, že neurostimulační metody vedou k významné redukci záchvatů cca u 50% implantovaných pacientů. Dosud však nejsme schopni pacienty, kteří profitují z implantace neurostimulátoru, identifikovat na základě jejich předimplantačních dat. Našemu kolektivu se podařilo vyvinout statistický model, který predikuje efekt vagové stimulace na základě rutinního EEG, které bylo natočeno před implantací. Tento statistický model predikuje efekt vagové stimulace s vysokou sensitivitou a specificitou. Nynější projekt vychází z tohoto statistického modelu, snahou je vytvořit obdobný model pro děti s implantovaný vagovým stimulátorem a pro pacienty s hlubokou mozkovou stimulací. Současně si rovněž uvědomujeme nutnost otestovat statistický model na externích datech, toto testování vnímáme jako zásadní pro jeho klinické využití. Projekt se zaměřuje na zlepšení péče o pacienty s farmakorezistentní epilepsií.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Neurostimulation; epilepsy; predikce efektu; statistic model; deep brain stimulation; stimulace vagového nervu; statistický model; epilepsie; vagal nerve stimulation; hluboká mozková stimulace; neurostimulace; efficacy prediction