Zdokonalení interpretace výsledků sekvenace nové generace u pacientů s dědičnou kardiomyopatií využitím funkčních modelů založených na indukovaných pluripotentních buňkách a pokročilého srdečního zobrazování v rodinách - Dobrovolný, Robert; Kubánek, Miloš (2024)
Kardiomyopatie (CMP) jsou heterogenní skupinou onemocnění myokardu se značnou nemocností a úmrtností. Významná část CMP je dědičná. Drobné abnormality srdeční funkce mohou být detekovány 3D volumetrickou analýzou a analýzou globálního longitudiálního namáhání. Ve srovnání se standardní echokardiografií jsou tyto metody přesnější a mohou tak usnadnit včasnou detekci dysfunkce myokardu v rodinách s dědičnými CMP. Laboratorní diagnostika CMP se výrazně zdokonalila použitím sekvenačních metod nové generace (NGS). NGS však často identifikuje velké množství genetických variant neznámého klinického významu. K doplnění rozšířených klinických a bioinformatických validačních nástrojů navrhujeme vyvinout modely kardiomyocytů založené na indukovaných pluripotentních kmenových buňkách a testovat tyto kultury pomocí nového multimetodologického protokolu. Očekává se, že tento přístup zlepší interpretaci datových souborů NGS vytvořených ve studovaných rodinách s CMP a usnadní tak klinickou diagnostiku a celkové porozumění patogenezi CMP.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: sekvenace nové generace; cardiomyopathy; kardiomyocytes; indukované pluripotentní buňky; cellular models; Next generation sequencing; induced pluripotent stem cells; kardiomyocyty; kardiomyopatie; buněčné modely