Úvod do roentgenové diagnostiky - Marx, Ferdinand; Fried, Karel; Borek, Zoltán (SZdN, 1955)
Nejprve jsou stručně vyloženy fysikální a technické základy roentgenologie se zřetelem k lékařskému roentgenovému vyšetřování. Kniha je věnována roentgenové diagnostice skeletu, lebky, ústřední nervové soustavy, měkkých tkání a dýchacích ústrojí a zabývá se roentgenovým vyšetřováním srdce, cév trávícího ústrojí a ústrojí močového. Posléze věnuje pozornost gynekologické, porodnické a dětské roentgenologii. Na podkladě zkušeností čerpaných ze sovětské literatury je pojednáno krátce do válečné roentgenologii. Kniha se liší od podobných učebnic orientovaných více morfologicky tím, že zdůrazňuje představu o celistvosti organismu ve vztahu k prostředí.
Keywords: rentgenologie; radiografie; Radiography