Laboratorní technika organické chemie - Keil, Bořivoj; Protiva, Miroslav; Herout, Vlastimil (Nakladatelství Československé akademie věd, 1954)
Kniha pojednává nejprve o laboratorním materiálu a o laboratorním použití a provádění mletí, prosívání míchání a třepání. Pak probírá zdroje energie, chlazení a zahřívání, práce za zvýšeného tlaku, vakuovou techniku, filtraci a dekantaci, odstřeďování a lisování, dělení látek membránou, krystalisaci, vysolování a srážení, destilaci, sublimaci, odpařování a mrazovou sublimaci, adsorpci, adsorpční chromatografii, extrakci a roztřepávání, rozdělovací chromatografii, elektromigraci a měniče iontů, sušení, čištění rozpouštědel, práce s plyny a nízkovroucími kapalinami, práce v inertním prostředí, práce s malými kvanty a adjustaci preparátů. Poslední kapitola se zabývá literaturou organické chemie, záznamy literatury, vedením protokolů a psaním publikací.
Věda všem ; Sv. 1