Klinická neurologie. Část speciální II - Bednařík, Josef; Ambler, Zdeněk; Růžička, Evžen (Triton, 2010)
Speciální část titulu Klinická neurologie navazuje na úspěšnou část obecnou a přináší systematický a detailní přehled etiopatogeneze, klinického obrazu, diagnostiky, diferenciální diagnostiky, léčby a prognózy tradičních nejvýznamnějších typů postižení nervové soustavy: cévních onemocnění, nádorů, úrazů, infekcí, degenerací, epilepsie, poruch spánku, bolestí hlavy, demyelinizací, vývojových a kongenitálních abnormalit, neurogenetických a metabolických poruch. Kniha je bohatě doplněna obrazovými přílohami, přehlednými schématy a tabulkami. Byla vytvořena kolektivem zkušených autorů a editorů a aspiruje na to, aby se podobně jako část obecná stala nepostradatelnou referenční příručkou pro přípravu mladých neurologů i doplnění erudice zkušených specialistů. Připravovaná kniha zaplnila mezeru, která dosud existovala v českém neurologickém písemnictví a nabízí alternativu obdobných výukových cizojazyčných textů.
Keywords: neuropatie; neurologie; periferní nervový systém; Neurology; mononeuropatie; nemoci z povolání; abnormality (lékařství); metabolismus