Dříve projevená přání pacientů : výhody a rizika - Matějek, Jaromír (Galén, 2011)
Pro termín „dříve projevené přání“ neexistuje v současnosti stručná, vyčerpávající a hlavně konsensuálně přijatá definice. Obvykle se uvádí, že jde o prohlášení pacienta, v němž stanovuje podmínky pro péči o svou osobu v době, kdy se k ní sám nebude moci zodpovědně vyjádřit. V České republice se teprve očekává zákonná úprava, která bude eticko-právní institut „dříve projeveného přání pacientů“ upravovat. Monografie analyzuje některé problémy spojené s tímto nástrojem, ukazuje na jeho přínos a limity a rovněž navrhuje řešení, jak omezit vznikající rizika. Je adresována především lékařům, právníkům a psychologům – ti všichni se mohou dostat do situace, že budou rozhodovat o pacientech, kteří již nejsou sami schopni se k lékařské péči vyjádřit.
Keywords: pacienti; Bioethical Issues; lékařská etika; Human Rights; Ethics, Medical; Patient Rights; práva pacientů; pacientova přání ohledně budoucí terapie; Advance Directive Adherence; Advance Care Planning; vztahy mezi lékařem a pacientem; bioetická témata; spiritualita; Physician-Patient Relations; Advance Directives; lidská práva; umělé dýchání; Respiration, Artificial; dodržení předchozích instrukcí; Patients; předběžné plánování péče; Spirituality