Neurointenzivní péče v kostce
Monografie je věnována nejčastějším akutním neurologickým diagnózám, se kterými se mohou setkat lékaři urgentního příjmu, neurologie, neurochirurgie, anesteziologie a resuscitace. Kniha je koncipována jako stručné a názorné vodítko v diferenciálnědiagnostickém a terapeutickém procesu. Cílem je usnadnit čtenářům orientaci v akutní a subakutní péči o tyto pacienty včetně multidisciplinárního přístupu. Struktura kapitol umožňuje velmi rychlou orientaci – od epidemiologie přes diagnostiku až po specifickou a podpůrnou léčbu – v problematice traumatických poškození mozku, status epilepticus (včetně non-konvulzivního status epilepticus), cévních mozkových příhod (se zaměřením na CMP ve vertebrobazilárním povodí a uzávěry velkých mozkových tepen v přední mozkové cirkulaci), intracerebrálních krvácení, myasthenia gravis (se zaměřením na myastenickou krizi) a akutních polyneuropatií. Samostatné kapitoly jsou věnovány terapeutickým aferézám v neurointenzivní péči u vybraných neurologických diagnóz, výživě a rehabilitaci v neurointenzivní péči a neuroinfekcím. Kniha je doplněna o řadu názorných obrázků a schémat, které mají jediný cíl, a sice zefektivnit diagnostiku a péči o pacienty na základě nejaktuálnějších doporučených postupů.