Rozvoj hospicové péče a její bariéry / - Tomeš, Igor; Dragomirecká, Eva; Sedlárová, Katarina; Vodáčková, Daniela (Karolinum, 2015)
Monografie vypracovaná pracovníky katedry sociální práce a Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v rámci výzkumu „Sociální souvislosti stárnutí obyvatelstva“, zařazeného do širšího výzkumu PRVOUK Univerzity Karlovy, shrnuje výsledky výzkumu podpory správy paliativní péče státními a veřejnými institucemi. Soustřeďuje se zejména na otázky veřejné podpory hospicové péče. Na základě rozhovoru s řediteli velké většiny existujících hospiců v České republice a na základě skupinových rozhovorů (metodou focus group) se zaměstnanci ve vybraných hospicích docházejí autoři k závěru, že hospicová péče nemá dostatečnou podporu veřejných institucí a veřejnosti. Paliativní péče nabízená hospici je přitom obecně považovaná za podstatně kvalitnější než péče poskytovaná v nemocničních a jiných zařízeních.
Keywords: péče v hospici; ošetřovatelská etika; Česká republika; sociální lékařství; sociální práce; Evropa; paliativní medicína; hospice; postoj zdravotnického personálu; veřejné mínění; hospicová a paliativní péče