Anatomie.2.d - Čihák, Radomír (Grada, 2002)
Druhý díl vynikající učebnice obsahuje anatomii gastropulmonálního a urogenitálního systému a soustavy žláz s vnitřní sekrecí. Jsou to klíčové úseky pro fyziologii, patologii a klinickou praxi. V učebnici jsou vyzvednuta jednak základní fakta pro studenty medicíny, jednak vývojová a funkční hlediska. Oproti předchozímu vydání byl text tohoto dílu doplněn o poslední poznatky zejména z oblastí týkajících se vývoje orgánů, genetiky a embryologie. Tento díl upravili a doplnili prof. MUDr. Radomír Čihák, DrSc., a prof. MUDr. Miloš Grim, DrSc. Obrazová dokumentace byla rozšířena téměř o 60 nových obrázků a fotografií, v textu je tak nyní téměř 500 převážně barevných vyobrazení, která jsou originálními díly pracovníků Anatomického ústavu. Vícedílný komplet anatomií hlavního autora prof. MUDr. Radomíra Čiháka, DrSc., je považován za jeden z vrcholů naší odborné literatury jak po stránce didaktické, tak po stránce ilustrací, preciznosti a provedení. Proto je tato vynikající učebnice již mnoho let žádána jak fakultami, tak klinickými pracovišti. Vzhledem k trvalému zájmu autoři dílo stále doplňují o nové poznatky v oboru. Komplet je považován za základní stavební kámen pro celoživotní studium jak v oblastech teoretických, tak v pre- i klinických oborech medicíny. Celá vícedílná didaktická publikace u nás dosud nebyla ve své odborné úrovni překonána a je pravidelně aktualizována podle dosavadních poznatků. Všechny díly jsou bohatě barevně ilustrovány originálními vyobrazeními v celkovém počtu téměř 1400, která se často skládají z několika kreseb.
Keywords: Anatomy; anatomie