Laboratorní diagnostika - Zima, Tomáš (Galén, 2003)
Monografie je určena nejen pregraduálním a postgraduálním studentům, ale všem lékařům, kteří užívají laboratorní vyšetření. Kniha obsahuje kromě známých, řadu desítek let používaných testů a analytů také moderní postupy včetně molekulárně biologických. Jsou uváděny racionální přístupy k diagnostice řady onemocnění s přihlédnutím k často zmiňované medicíně založené na důkazech a možnostem použití metod u nás. Kniha zahrnuje ve 39 kapitolách laboratorní diagnostické metody ve většině lékařských oborů s rozdělením na obecné popisy jednotlivých analytů, ale též i na popis vyšetřovaných postupů u jednotlivých nemocí a syndromů. Za cenné je možno považovat vazbu laboratorních vyšetření k podstatě metabolických pochodů za fyziologických i patologických podmínek, při akutních, subakutních a chronických stavech. Jsou též stručně zmíněny obecné podmínky odběru biologického materiálu, změny laboratorních parametrů v pediatrii a geriatrii, jakož i principy laboratorních metod. Prakticky užitečné jsou rovněž referenční hodnoty laboratorních metod.
Keywords: diagnostika laboratorní; diagnóza; Diagnosis