Psychologie vůdcovství - Lukas, Josef; Smolík, Josef (Computer Press, 2008)
Dvojice autorů - psycholog a politolog z brněnské Masarykovy univerzity - komplexně popisuje fenomén vůdcovství, moci, autority a autoritářství. Úvodní pasáže se věnují vůdcovství z pohledu filozofů (Platona, Aristotela, Machiavelliho). Poté následuje stručný nástin politické psychologie jakožto sociálně-psychologické disciplíny, ze které pojetí vůdce v knize vychází. Další teoretické pasáže vysvětlují výše uvedené pojmy a jejich zkoumání. Teorii doplňují dvě kazuistiky - analýzy významných světových vůdců: Vladimíra V. Putina a Charlese de Gaulla. Na závěr knihy je připojen výkladový slovníček používaných pojmů, věcný rejstřík a seznam pramenů. Nejedná se o příručku či populárně-naučnou publikaci, ale o široce pojatou přehledovou studii.
Keywords: socializace; Socialization; Power, Psychological; sociální psychologie; moc (psychologie); Psychology, Social; politika; Politics