Geriatrická onkologie / - Kubešová, Hana; Kiss, Igor (Mladá fronta, 2015)
Kniha má sloužit jako zdroj komplexních informací o starším nemocném s onkologickým onemocněním. Je určena nejen onkologům, ale také neonkologicky zaměřeným specialistům a praktickým lékařům. Starší nemocní s nádorovými chorobami, nezřídka duplicitami či triplicitami, trpí obvykle řadou dalších aktuálně léčených chorob. Kniha si klade za cíl ulehčit mnohdy velmi obtížné rozhodování v oblasti polyfarmakoterapie, posouzení celkového stavu seniora ve vztahu k předpokládanému diagnostickému či terapeutickému procesu a samozřejmě i při výskytu komplikací léčby nádorového onemocnění či dekompenzace onemocnění ostatních, a to vždy v kontextu existující malignity. Cílem knihy není vytvářet rozsáhlou onkologickou učebnici, ale naopak postihnout a zdůraznit zejména odlišnosti a specifika u jednotlivých diagnóz pacientů vyššího věku. Složení autorského kolektivu odráží realitu každodenní péče o tyto pacienty a zahrnuje základní odbornosti v léčbě.
Edice postgraduální medicíny
Keywords: paliativní péče; nádory; geriatrie; zdravotní stav; onkologie; staří; akutní nemoc; nutriční podpora