Paliativní medicína/ pro všeobecné praktické lékaře - Svoboda, Pavel; Herle, Petr (Raabe, 2019)
Počet starších občanů v našem státě stoupá a s tím i odpovědnost všeobecných praktických lékařů se zajištěním kvalitní péče o tyto občany v závěrečných fázích života. v posledních letech vznikl samostatný obor Paliativní medicína, ale v našich praxích má úlohu spíše superkonziliární. všeobecní praktičtí lékaři v příručce najdou popsaná řešení obtíží v terminálních stavech, jako jsou například dušnost, zvracení, neklid, a dozví se především důležité informace o léčení bolesti. Naši nemocní mají největší strach z bolesti, proto všeobecní praktičtí lékaři musí znát její léčbu velmi dobře. Z tohoto důvodu je v příručce tato problematika rozvedena podrobně. Čtenář v publikaci dále najde popis organizace paliativní péče v České republice a mnoho dalších důležitých informací. MUDr. Petr Herle Závěr života a smrt nejsou věci, na které bychom se těšili (či měli těšit). Nicméně při dobře nastavené péči lze poslední měsíce, týdny i dny života prožít kvalitněji než bez ní. Cílem této knihy je tomuto napomoci – a to nikoliv detailním popisem všech možných chorob, symptomů a komplikací, které člověka v jeho posledních chvílích potkávají, ale spíše přehlednou formou upozornit na základní aspekty, které dokážou mnohdy zásadně ovlivnit kvalitu zbývajícího života. V omezeném rozsahu nelze popsat bez jistého zjednodušení veškerou problematiku včetně patofyziologie a farmakologie. Proto mnohé mechanismy, které jsou v knize popsány, jsou zjednodušeny a jejich účelem je pouze připomenutí toho, jak daná věc funguje, ne její podrobný popis. MUDr. Pavel Svoboda
Ediční řada pro VPL IV.
Keywords: paliativní péče; bolest; Pain; paliativní medicína; Palliative Medicine; Palliative Care