Endoskopická vizualizace BAR - Penka, I; Šefr, R; Řehořka, J; Kaplan, J; Uher, T (Rozhledy v chirurgii, 1999)
Autoři informují o užití moderní metody bezstehového střevního spojení pomocí biofragmentabilního prstence - BAR (Biofragmentable Anastomotic Ring), který byl užit u pacientů k obnově kontinuity GIT po resekčních výkonech v horních etážích trávicího ústrojí. Autori uvádějí své první klinické zkušenosti a zdůrazňují význam vizualizace biofragmentabilní anastomózy gastroskopickým vyšetřením v pnpadě výskytu pooperačních komplikácí s eventuální možností současného terapeutického zásahu.
Keywords: nemoci střev; Anastomosis, Surgical; Biocompatible Materials; Postoperative Complications; biokompatibilní materiály; Intestinal Diseases; pooperační komplikace; anastomóza chirurgická; Humans; gastrointestinální endoskopie; lidé; Endoscopy, Gastrointestinal