Lipoperoxidace a antioxidativní ochrana organismu v průběhu odvykání od ventilátoru - Černý, Vladimír; Živný, Pavel; Dostál, Pavel; Černá Pařízková, Renata (Anesteziologie a neodkladná péče, 1999)
Volné kyslíkové radikály a mechanismus lipoperoxidace podle současných prací mají zřejmě významnou úlohu při vzniku dysfunkce svalového aparátu u nemocných v průběhu sepse a septického šoku. Svalová dysfunkce může postihovat i dýchací svaly, a podílet se tak na rozvoji svalového selhání s nutností podpory ventilace. Cílem studie bylo zhodnocení stupně lipoperoxidace a antioxidativního aparátu u nemocných v průběhu odvykání od ventilátoru. Na souboru 37 nemocných s nutností umělé plicní ventilace byly prospektivně sledovány koncentrace malondialdehydu, glutathionu, aktivity glutathionperoxidázy a superoxiddismutázy, koncentrace betakarotenu a selenu. K hodnocení byly použity hodnoty v den přijetí, poslední den řízené ventilace, den zahájení odpojování od ventilátoru a za 24 hodin spontánní ventilace po odpojení od ventilátoru. Podle doby odvykání byli nemocní rozděleni (skupina S, odvykání Ł 3 dny, n = 15), (skupina L, odvykání > 3 dny, n = 22). Nemocní s dobou odvykání nad 3 dny měli signifikantně vyšší koncentrace malondialdehydu při přijetí, signifikantně nižší aktivitu glutathionperoxidázy po dosažení odpojení od ventilátoru, nesignifikantně nižší koncentrace betakarotenu a selenu. Prodloužená doba ventilační podpory a odvykání od ventilátoru delší než tři dny byly spojeny s vyšším stupněm lipoperoxidace při přijetí a s poklesem koncentrací vybraných ukazatelů antioxidativní ochrany. Dosažené výsledky podporují předpoklad úlohy lipoperoxidace jako jednoho z možných mechanismů podílejících se na rozvoji svalové dysfunkce u nemocných v průběhu odvykání od ventilátoru.
Keywords: dospělí; Free Radical Scavengers; Ventilator Weaning; glutathion; Glutathione; Adult; sepse; Sepsis; lidé; peroxidace lipidů; Lipid Peroxidation; odpojení od ventilátoru; scavengery volných radikálů; Malondialdehyde; Muscle Weakness; svalová slabost; malondialdehyd; lidé středního věku; Middle Aged; Humans