Dlouhodobá compliance léčby CPAP ventilátorem u nemocných se syndromem spánkové apnoe/hypopnoe - Jurikovič, Igor (Studia pneumologica et phtiseologica, 1999)
Autoři referují o toleranci léčby CPAP-ventilátorem u 56 pacientů se syndromem spánkového apnoe/hypopnoe v průběhu jednoho roku. Dlouhodobou compliance zjistili u 54 % nemocných. Významný pokles tělesné hmotnosti a zlepšení respirace po jednom roce léčby našli pouze u nemocných, kteří byli na počátku sledování hypoxemičtí a kteří měli dobrou toleranci léčby přetlakovou ventilacií. V České republice zůstává diagnostika a léčba této nemoci CPAP-ventilátorem metodou nadstandardní.
Keywords: dospělí; ventilace umělá s výdechovým přetlakem; Female; Anthropometry; Sleep Apnea Syndromes; Adult; Patient Compliance; ženské pohlaví; Blood Gas Monitoring, Transcutaneous; lidé; antropometrie; transkutánní měření krevních plynů; analýza krevních plynů; adherence pacienta; Male; Aged; Positive-Pressure Respiration; syndromy spánkové apnoe; lidé středního věku; Blood Gas Analysis; senioři; mužské pohlaví; Middle Aged; Humans