Nežádoucí účinky a lékové interakce makrolidových antibiotik - Vacek, Václav (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 1999)
Makrolidová antibiotika jsou a zřejmě i nadále budou nepostradatelnou součástí antiinfekční terapie a na tom nic nemění skutečnost, že některé přípravky s sebou nesou ve větší či menší míře určité riziko interakcí s jinými léky, které obvykle předpisují lékaři jiných oborů. Intenzita interakcí kolísá od lehkých až po ohrožtijící život a některé svou symptomatologií mohou být diagnosůcky zavádějící. Kromě lékových interakcí mají makrolidy některé vlastní nežádoucí účinky, které nejsou běžně známé. Při srovnání výskytu všech nežádoucích příhod s celkovou spotřebou daného přípravku jde o příhody stafisdcky vzácné až velmi vzácné. V běžné praxi se proto s nimi obvykle nesetká lékař předpistijící makrolidy při akutních infekcích, v běžných dávkách, pacientům mladšího a středního věku, kteří nejsou chronicky nemocní. Jsou však skupiny pacientů, kde je riziko výrazně vyšší než průměrné - pacienti s chronickými chorobami vyžadujícími složitou farmakoterapii, senioři, nemocní S chronickou nedostatečností ledvin a s klinicky významnými hepatopaiiemi, pacienti se srdečními arytmiemi, zvláště s prodloužením intervalu QT, a nemocní vyžadující léčbu vysokými dávkami a intravenózními přípravky. Každá terapie má být nejen účinná, ale i maximálně bezpečná. Proto každý, kdo předpisuje makrolidová antibiotika nebo doporučtije jejich preskripci, má být náležitě obeznámen s jejich farmakologií, včetně možných interakcí a nežádoucích účinkii, a umět tylo poznatky aplikoval u konkrétního pacienta.
Keywords: střeva; antibakteriální látky; Drug Hypersensitivity; lidé; Anti-Bacterial Agents; léková alergie; makrolidy; nežádoucí účinky léčiv; Heart Conduction System; Humans; systém (enzymů) cytochromů P-450; Cytochrome P-450 Enzyme System; Macrolides; převodní systém srdeční; Intestines; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions