Benigní polohové paroxyzmální vertigo. (Naše zkušenosti s diagnostikou a léčbou) - Lejska, Mojmír; Havlík, Radan (Otorinolaryngologie a foniatrie, 1999)
V práci jsou přehledně podány současné znalosti o benigní polohové paroxyzmální závrati(BPPV). BPPV je v oblasti západní Evropy a USA dostatečně známo, běžně diagnostikováno a léčeno.V našem regionu je toto onemocnění širší lékařské veřejnosti doposud více méně neznámé. Neznáméne z důvodu, že by se u nás nevyskytovalo, ale není zde zatím tradice a zkušenost jeho diagnostikya léčby.Vertigo tohoto typu je vyvoláno pohybem hlavou, nejčastěji otáčením v loži nebo záklonem hlavy.Podkladem je prudké dosednutí plovoucího otolitového dedritu na vláskové buňky zadního semicir-kulárního kanálku. Diagnostika se provádí provokací pomocí Dix-Hallpingových manévrů nebo lépeENG. Léčebně jsou využívány speciální polohovací manévry, které posunují dráždivé plovoucípartikule do oblasti nedráždivé.Jsou podány první výsledky léčby BPPV na pracovišti AUDIO-Fon centr. Léčebně jsou užíványpolohovací manévry Semontovy a následně cviky dle Brand-Daroffa. Efekt léčby v souhlase s litera-turou dosahuje 80-90 %.
Keywords: Movement; Vertigo; hlava; Head; Seizures; pohyb; vertigo; záchvaty