Nová antivirotika účinná na lidský cytomegalovirus (HCMV) v klinickém stadiu výzkumu - Psohlavec, Jiří; Förstl, Miroslav; Horáček, Jiří; Veselský, Zbyněk (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 1999)
Tento článek uvádí soubor nových antivirotik účinných na lidský cytomegalovirus v klinickém stadiu výzkumu. Cytomegalovirus je velmi častým patogenem oportunních virových infekcí u pacientů po prodělané transplantaci a u pacientů se syndromem získané imunodeficiencce. Léčba cytomegalovirové infekce a onemocnění ganciclovirem, foscarnetem a cidofovirem je často svázána s výskytem závažných nežádoucích účinků a se vznikem virové rezistence. Lobucavir, adefovir, benzimidavir (TCRB), BDCRB a fomivirsen představují nová anti-CMV léčivava, která á se nacházejí v různých fázích klinického výzkumu a která představují nové terapeutické možnosti v léčbě CMV infekcí a onemocnění. Uvádíme zde především mechanismy antivirového účinku těchto nových antivirotik a mechanismy rezistence vůči těmto novým antivirovým lékům.
Keywords: Drug Resistance, Microbial; antivirové látky; Antiviral Agents; Nucleotides; antibiotická rezistence; Nucleosides; nukleosidy; Humans; lidé; Cytomegalovirus; nukleotidy