Revaskularizace myokardu u zhoubné komorové tachyarytmie - prognostický význam - Pleskot, Miloslav; Pařízek, Petr; Hodač, Martin; Haman, Luděk; Šťásek, J; Červinka, P; Tauchman, M (Časopis lékařů českých, 2000)
Východisko. Přežívání nemocných s chronickou ischemickou chorobou srdeční a zhoubnou komorovou tachy- arytmií v některých případech pozitivně ovlivňuje revaskularizace myokardu a implantace kardioverteru - defibri- látoru. Cílem práce bylo prospektivním sledováním osob s chronickou ischemickou chorobou srdeční a zhoubnou komorovou tachyarytmií posoudit: a) vliv revaskularizace myokardu na prognózu za využití programové stimula- ce srdečních komor s testováním účinnosti antiarytmické léčby; b) význam implantace kardioverteru - defibriláto- ru u revaskularizovaných a nerevaskularizovaných jedinců pro prevenci náhlých „arytmických” smrtí. Metody a výsledky. Vyšetřili jsme 37 nemocných (32 mužů a 5 žen) ve věkovém rozmezí od 34 do 78 let (prů- měrný věk 61±11) s ischemickou chorobou srdeční a spontánní zhoubnou komorovou tachyarytmií po vyloučení akutního srdečního infarktu. Soubor jsme rozdělili na podskupiny bez revaskularizace (21 osob) a s revaskulariza- cí (16 osob). V obou podskupinách jsme uskutečnili programovou stimulaci komor. Při diagnostickém nálezu programované stimulace jsme testovali antiarytmika, nejčastěji amiodaron per os. Kardioverter - defibrilátor jsme implantovali 10 pacientům. Všechny nemocné jsme sledovali do výskytu smrti, nejdéle 24 měsíců. Hodnoti- li jsme četnost srdeční smrti (smrt ze srdeční příčiny včetně náhlé „arytmické” smrti) a náhlé „arytmické” smrti (smrt do jedné hodiny od začátku symptomů nebo první zachycená zhoubná komorová tachyarytmie). V podsku- pině bez revaskularizace s diagnostickou inducibilitou myokardu v 85,7 % případů jsme popsali 9 srdečních smrtí (42,9 %) a 8 náhlých „arytmických” smrtí (38,1 %). Naopak v podskupině s revaskularizací a s diagnostickou programovanou stimulací komor u poloviny osob jsme nalezli 5 srdečních smrtí (31,3 %) a 3 náhlé „arytmické” smrti (18,8 %). Rozbor 11 náhlých „arytmických” smrtí ukázal, že žádná osoba s implantovaným kardioverterem - defibrilátorem (počet 5) nezemřela (dokumentované zhoubné komorové tachyarytmie). Pět ze šesti zemřelých pacientů (všichni bez kardioverteru - defibrilátoru) nebylo revaskularizováno. Závěry. Revaskularizace myokardu u nemocných s ischemickou chorobou srdeční (po vyloučení akutního sr- dečního infarktu) a zhoubnou komorovou tachyarytmií snižuje nebezpečí recidivy této arytmie. Přínos implanta- ce kardioverteru - defibrilátoru jsme zjistili u všech osob bez závislosti na revaskularizaci myokardu.
Keywords: Coronary Disease; koronární nemoc; Myocardial Revascularization; prognóza; lidé; komorová tachykardie; Adult; dospělí; Prognosis; Cardiac Pacing, Artificial; Tachycardia, Ventricular; Female; Male; ženské pohlaví; Humans; mužské pohlaví; Defibrillators, Implantable; revaskularizace myokardu; defibrilátory implantabilní; kardiostimulace umělá