Telemetrický měřící systém pro diagnostiku variability srdeční frekvence - Variapulse TF - Vychodil, Rostislav; Salinger, Jiří; Novotný, Jiří (Lékař a technika, 1999)
Článek popisuje hardware a software mikropočítačového systému určeného pro měření a vyhodnocování variability srdeční frekvence v medicínské praxi. System se skládá z nastavitelného hradního pásu s elektrodami, z vysilače a přijímače kódovaného radiového Signálu. Přijímač je připojen k osobnímu počítači IBM PC prostřednictvím standardního sériového portu (COMl nebo COM2). Součástí systému je softwarové vybavení pro vyhodnocení stavu autonomního nervového systému během speciálních testů jako Ewingova baterie kardiovaskulárních testů a tzv. „Short time" spektrální analýza variability srdeční frekvence. Popisovaný systém může být použit jak v běžné medicinské praxi, tak pro výzkumné účely především v kardiológii, diabetológii, neurologii a sportovním lékařství.
Keywords: elektrokardiografie; telemetrie; srdeční frekvence; spektrální analýza; autonomní nervový systém; Telemetry; Heart Rate; Autonomic Nervous System; Spectrum Analysis; Electrocardiography