Některé ukazatele zdravotního stavu dětí z druhých tříd ZŠ z oblastí s různým stupněm znečištění životního prostředí - Vitnerová, Narcisa; Nožička, J; Smitková, D (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 1999)
Cílem studie bylo zjistit, zda a jakým způsobem ovlivňuje pobyt ve znečištěném prostředí rozvoj dětského organismu. Sledovaným souborem bylo 394 dětí ze znečištěné oblasti okresu Teplice a 172 dětí z kontrolního okresu Prachatice. Všem rodičům byl rozdán dotazník, týkající se zdravotního stavu dítěte, jeho stravovacích návyků, kouřeni rodičů a týdenní záznam stravy. Zároveň byly děti podrobeny klinickému vyšetření, odběru slin, kapilární krve pro stanovení ukazatelů humorální imunity a červeného krevního obrazu. Analýza imunologických parametrů není předmětem tohoto sdělení. Autoři zjistili významně vyšší procento kuřáků i kuřáckých rodin v Teplicích. Muži udávali kouření častěji než ženy. Průměrní rodiče-kuřáci v Teplicích vykouřili za svůj život o 40 % více cigaret než průměrní rodiče-kuřáci v Prachaticích. Antropometrické ukazatele byly vyšší u dětí z Prachatic. Teplické děti měly významně častěji zarudlé spojivky, zvětšené a rozbrázděné mandle a zvětšené uzliny. Prachatické děti udávaly v anamnéze častěji onemocnění dýchacího traktu a záněty středouší. Naproti tomu však teplické děti měly delší průměrnou dobu absence a byly v posledních 12 měsících významně častěji léčeny antibiotiky. Ve stravě prachatických dětí bylo významně vyšší zastoupení tuků a cholesterolu. naopak nižší zastoupení vitaminu C z přirozených zdrojů. Příjem energie, živočišných a rostlinných bílkovin, sacharidů a fosforu se pohyboval u všech skupin čišných a rostlinných bílkovin, sacharidů a fosforu se pohyboval u všech skupin níku a železa (pod 60 % denní doporučené hodnoty). Kunzumace obědů ve školní jídelně se zúčastnilo 95 % dětí z Prachatic a 70 % dětí z Teplic. Bezplatné školní přesnídávky konzumovalo 96 % dětí postižené oblasti. Autoři prokázali rozdíl ve zdravotním stavu dětí, na kterém se podílí odlišná kvalita vnějšího i vnitřního životního prostředí, ale i odlišný životní styl, především způsob stravování.
Keywords: krevní obraz; Nutritional Physiological Phenomena; kouření; fyziologie výživy; Child; Smoking; znečištění životního prostředí; lidé; ukazatele zdravotního stavu; dítě; Health Status Indicators; Blood Cell Count; Environmental Pollution; Humans