Anestezie u kraniocerebrálních poranění - Červený, Václav; Šrogl, Jakub (Anesteziologie a neodkladná péče, 1999)
Autoři se v článku zabývají epidemiologií kraniocerebrálních poranění, morbiditou a mortalitou. Kladou důraz na prevenci sekundárních inzultů jako jediné cesty vedoucí ke zlepšení výsledku nemocných s vážným kraniocerebrálním traumatem. Zabývají se prioritami v ošetření traumatizovaného nemocného a základními vyšetřeními před úvodem do celkové anestezie, stejně jako požadavky na monitoraci těchto nemocných. Za stěžejní patofyziologický parametr považují mozkový perfuzní tlak (CPP) a znalosti faktorů, které ho ovlivňují, pokládají za zásadní při volbě adekvátního anesteziologického postupu.
Keywords: Intracranial Pressure; celková anestezie; Blood Flow Velocity; anestetika; Brain Injuries; lidé; Anesthesia, General; intrakraniální tlak; lebka; předoperační péče; poranění mozku; Preoperative Care; Anesthetics; Humans; Skull; rychlost toku krve