Fakoemulzifikace pro dekompenzovaný chronický glaukom s uzavřeným úhlem - Synek, Svatopluk (Česká a slovenská oftalmologie, 2000)
Autor sledoval středně dlouhé výsledky operace katarakty u 5 nemocných s de- kompenzovaným glaukomem s uzavřeným úhlem. S výsledků vyplývá, že u ne- mocných s nitroočním tlakem pod 30 mm Hg samotná operace katarakty má pozitivní vliv na kompenzaci glaukomu. Výhodou je i standardní operační tech- nika. Operace probíhá na oku s užší zornicí a předpokládá zkušeného oftalmochi- rurga.
Keywords: glaukom s uzavřeným úhlem; extrakce katarakty; Middle Aged; Aged; Cataract Extraction; lidé středního věku; Humans; Phacoemulsification; Glaucoma, Angle-Closure; fakoemulzifikace; senioři; lidé