Oxid dusnatý a předpoklady klinické aplikace - Pokorný, Jan; Hyánek, Tomáš (Anesteziologie a neodkladná péče, 2000)
Autoři po krátkém historickém úvodu podávají přehled hlavních účinků oxidu dusnatého v organismu. Zvláštní pozornost věnují vlivu oxidu dusnatého na plicní cirkulaci a výměnu plynů. Podávají přehled hlavních indikací a kontraindikací inhalace oxidu dusnatého z terapeutických důvodů a nejvýznamnějších příčin jeho nestandardního účinku.
Keywords: Administration, Inhalation; syndrom respirační tísně novorozenců; Nitric Oxide; Vascular Resistance; Hypertension, Pulmonary; aplikace inhalační; cévní rezistence; Pulmonary Circulation; finanční podpora výzkumu jako téma; oxid dusnatý; výměna plynů v plicích; Pulmonary Gas Exchange; plicní hypertenze; plicní oběh; Research Support as Topic; Respiratory Distress Syndrome, Newborn