Angiogeneze v nádorech. Část 1. Úloha v určování biologických vlastností nádoru; faktory ovlivňující vznik a vývoj angiogeneze - Ryška, Aleš (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2000)
v posledních letech získává nádorové stroma a cévní zásobení nádorů stále více pozornosti. Jako angiogeneze (AG) je označován proces novotvorby cév z endotelu původního cévního řečiště. Cévy nezajišťují jen přísun kyslíku a výživy a eliminaci zplodin metabolismu, ale představují rovněž bránu pro lymfogenní či hematogenní metastazování nádoru. Pro růst nádoru nad velikost několika mm musí dojít k nastartování AG a k vytvoření vaskulárního zásobení nádoru. Po vzniku angiogenního fenotypu v nádoru dochází k jeho prudkému, takřka exponenciálnímu růstu. AG je komplexní proces, zahrnující degradaci bazální membrány původní cévy, proliferaci endoteliálních pupenů či solidních pruhů směrem k místu působení angiogenetického stimulu, vyzrávání endoteíií se vznikem luminizované kapiláry, spojování takovýchto kapilár s tvorbou kapilárních kliček a konečně vznik funkční cévy obklopené novotvořenou bazální membránou a pericyty. Nejvíce intenzivní je AG na periferii nádorů. AG je stimulována i tlumena celou řadou angiogenetických a antiangiogenetických faktorů, které mohou být syntetizovány a secemovány vlastními nádorovými buňkami, stromálními elementy, jakož i buňkami zánětlivého infiltrátu, zejména makrofágy. V textu je podrobně diskutována problematika regfulace AG a její význam pro růst, progresi a metastazování nádorů.
Keywords: prognóza; patologická angiogeneze; Prognosis; Neoplasm Invasiveness; Neoplasm Metastasis; nádory; Research Support as Topic; finanční podpora výzkumu jako téma; metastázy nádorů; Neoplasms; cévní endotel; Endothelium, Vascular; Neovascularization, Pathologic; invazivní růst nádoru