Zhodnocení metod stopové analýzy různých opiátů včetně hydrokodonu a hydromorfonu v krvi a v moči pomocí GC-MS - Balíková, Marie; Marešová, Vilma; Habrdová, Vilma (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2000)
V příspěvku jsou zhodnoceny GC-MS metody vhodné pro praktické stopové toxikologické analýzy opiátů včetně hydrokodonu a hydromorfonu, a to v módu scan i selektivního monitorování iontů. Silylace je vhodná reakce pro derivatizace neznámých analytů s různorodými funkčními skupinami, prokazovaných pomocí GC-MS v toxikologických vzorcích. Nicméně silylace látek s tautomernimi keto/enol skupinami v molekulární struktuře může působit analytické potíže díky špatné reprodukovatelnosti stupně konverze. Při použití derivatizačního činidla N-Methyl-N-trimethylsilyltrifluoracetamidu (MSTFA) byly dosaženy přijatehié výsledky.
Keywords: hydrokodon; chromatografie; Narcotics; narkotika; klinické laboratorní techniky; testy toxicity; Hydrocodone; Chromatography; Toxicity Tests; Clinical Laboratory Techniques