Prevence žilní tromboembolické nemoci - Valenta, J; Šimák, J (Rozhledy v chirurgii, 2000)
Hluboká žilní trombóza a plicní embólie jako epidemiologicky nejvýznamnější formy tromboembolické nemoci zůstávají stále jedním se závažných problémů medicíny. V článku jsou shrnuta některá epidemiologická data, incidence a riziko onemocnění vzhledem ke stavu pacienta a typu inzultu. Jsou uvedeny možnosti nespecifické prevence, typy a účinnost specifické primární a sekundární farmakoprofylaxe a popsány fyzikální profylaktické metody. Přehledný článek obsahuje doporučení prevence vzhledem ke zjištěnému riziku pacienta a typu inzultu se zvláštním přihlédnutím k použití nadroparinu.
Keywords: Pulmonary Embolism; tromboflebitida; Risk Factors; Thrombophlebitis; rizikové faktory; obvazy; incidence; heparin; Thromboembolism; Incidence; plicní embolie; tromboembolie; Heparin; Bandages