Laparoskopická cholecystektomie u dětí - Teyschl, Otakar; Tůma, J; Tecl, František (Rozhledy v chirurgii, 2000)
Cíl práce: Retrospektivní hodnocení laparoskopické cholecystektomie u dětí. Autori se zabývají přínosem této metody v dětské chirurgii a zdůrazňují odlišnosti léčby cholelitiázy u dětí laparoskopickým přístupem. Metoda: V období let 1994 až 1998 provedli 54 laparoskopických cholecystektomií u dětí ve věkovém rozmezí od 5 do 18 let (průměr 14,0 roku). Indikací k operačnímu výkonu byla v 48 pripadech cholecystolitiáza a v šesti pripadech prokázaná chronická cholecystitida bez litiázy. Ctyrikrát byla zjištěna cholecystolitiáza pri vrozeném hemolytickém onemocnění. Většina pacientů, to je 51 (94,4 %) byla operována v klidovém stadiu nemoci. Výsledky: V sestavě operovaných dětí se nevyskytly vážnější peroperačni ani pooperační komplikace. Dvakrát byl odstraněn konkrement ze žlučovodu papilosfinkterotomií při cholecystocholedocholitiáze po předchozí laparoskopické cholecystektomii. Závěr: V dětské chirurgu je laparoskopická cholecystektomie méně častým výkonem než u dospělých, je to však i u dětí efektivní a bezpečná metoda přinášející všechny výhody miniinvazivra'ch výkonů.
Keywords: Adolescent; cholecystektomie laparoskopická; Cholecystectomy, Laparoscopic; lidé; Child; cholelitiáza; dítě; Cholelithiasis; mladiství; Humans