Koncentrace fetálních jaderných erytrocytů cirkulujících v periferii gravidních žen pro účely neinvazivní prenatální diagnostiky - Hromadníková, Ilona; Sedláčková, L; Mrštinová, M; Štechová, Kateřina; Karamanov, S; Kofer, J; Macek, M (Česká gynekologie, 2000)
Cíl studie: Koncentrace jaderných erytroblastů cirkulujících v periferní krvi gravidních žen proúčely neinvazivní prenatální diagnostiky.Typ studie: Pilotní studie.Název a sídlo pracoviště: II. dětská klinika 2. LF UK, Fakultní nemocnice Motol, Praha, Českárepublika.Metodika: Z 13 - 28 ml periferní krve 78 gravidních žen v rozmezí 13. - 37. týdnu gravidity bylyizolovány mononukleární buňky. Mateřské leukocyty byly odstraněny z frakce mononukleárníchbuněk pomocí anti-CD14 a anti-CD45 monoklonálních protilátek značených superparamagnetic-kými částicemi metodou magnetické separace buněk (MACS) na zařízení VarioMACS. Jadernéerytroblasty byly následně koncentrovány z CD14 - /CD45 - frakce pozitivní selekcí pomocí anti-CD71 monoklonální protilátky na zařízení MiniMACS. Jednotlivé frakce byly analyzovány tříba-revnou analýzou na průtokovém cytometru (FACS).Výsledky: U 68 těhotných žen z 78 testovaných (87 %) byly nalezeny po dvojité magnetické separa-ci buněk (doubleMACS) zahrnující depleci leukocytů a pozitivní selekci jaderné erytroblastyv rozmezí 2x10 5 - 1,02 x 10 6 . Faktor celkového zkoncentrování se pohyboval v rozmezí 4,2 - 526,0(Ć 138,4). Z našeho souboru vyšetřených je patrné, že počet CD71 + jaderných erytroblastů koncen-trovaných metodou doubleMACS je značně individuální. Jaderné erytroblasty cirkulující v krev-ním oběhu gravidních žen bylo možno zkoncentrovat již v 13. týdnu gravidity.Závěr: Naším cílem je vypracovat a standardizovat metodu koncentrace jaderných erytroblastůcirkulujících v periferii gravidních žen a ověřit možnost použití tohoto alternativního zdroje proúčely neinvazivní prenatální diagnostiky.
Keywords: maternofetální výměna látek; Pregnancy; Humans; Erythroblasts; Prenatal Diagnosis; Antibodies, Monoclonal; Female; dospělí; erytroblasty; lidé; Adult; biologický transport; ženské pohlaví; Flow Cytometry; prenatální diagnóza; těhotenství; monoklonální protilátky; průtoková cytometrie; Maternal-Fetal Exchange; Biological Transport